GJUHA SHQIPE

Valutazione attuale:  / 13
ScarsoOttimo 

 

                            ATEDHEU  /  MEMEDHEU,     GJUHA    DHE     KOMBI    MBI     TE     GJITHA       

 

                                  

        HIMNI                      MEMEDHEU                KENGA-HIS                    SIGLA                          FILMA 

                                        GJUHA   E   SHQIPEVE   TE    ARIT  /HYJENI /  ( E. B.)

shqiponja  "...Shqiptaret   flasin nje nga gjuhet me antike dhe me te bukura te  botes. Gjuhet e ngjashme me  Shqipen jane zhdukur disa mira vite me pare dhe nuk fliten me ne asnje vend te tokes. Gjuha Shqipe,  ka shume  afersi me Greqishten antike, Latinishten, Sanskriten gjuhen antike te Indise, me gjuhen Zend qe ishte gjuha antike e Persise dhe se fundemi me gjuhen Kelte dhe ate Teutonike. Keto jane te gjitha gjuhe te vdekura, ndersa gjuha  jone,  qe midis tyre eshte me e vjetra,jeton e flitet akoma sot, si ne kohen e Pellasgeve...."  ( Sami  Frasheri )

 

                Shprehje    te mençura per gjuhen  ne tersi  dhe ate Shqipe ne Veçanti

 Nr

 

 

                   Permbajta e  thenjeve  te  perifrazuara

 

 

          Autoret

 

 

 

1

"Bota qe kur eshte zene, Shqiperia gjalle ka qene, pellasge u thoshin me pare, me se fundi Shqipetare, gjuha qe flisnin perendite ate flisnin dhe pellasgjite, ate kane dhe Shqiptaret siç e kishin dhe te paret...

Greqishten ajo polli, latinishtja andej dolli, bijet tane jane Elinet, sikunder dhe Latinet, dhe te gjithe europianet qe dualen nga Romanet, ne jemi me te pare, ne Europe  nga çdo fare "***

  Petro Zhej

 

  Niko Stylo

 

 

2

 

“Gjuha Shqipe është i vetmi mjet i ndriçimit dhe i përparimit moral. Ajo është një gjuhë e fuqishme dhe e bukur që duhet të jetë krenaria e folësve të saj dhe një mjet i shenjtë për zhvillimin kulturor dhe intelektual të kombit të vjetër shqiptar”
 

 

 Holger Pedersen

   

 

3


O ze i embel !,ì Sa mire tingellon gjuha amtare ne vend te huaj !

   Gete

 

 

 

4

 

"Shenjat e civilizimit të një populli janë: si kujdeset ai për drunjtë e tij, si kujdeset ai për fëmijët dhe pleqtë si sillet ai me gjuhën e tij. Por gjuha është më e rëndësishme. Është detyrë e tij që ta ruaj dhe ta kultivoj atë si vlerë kulturore dhe si tipar identiteti”

 

   Erwin Chargaff

 

5


“Themelin e diturisë dhe të atdhetarisë e përbën gjuha shqipe”

 

   Mit’hat Frashëri “

7


 “Fjala e huaj në gjuhë është si dhia ndër dhen”

 

   N. Frashëri

 

 

6


“Gjuha më e mirë se gjithçka tjetër jep shpesh dritën ose mjerimin e një kohe”

 

   I. Kadare

 

 

7

 

“Gjuha shqipe ka aq pasuri fjalësh e është e ardhshme e plot gjallëri e jetë, sa mund të përkthehen në të klasikët e çdo kombi, e çdo kohe”

 

    Gj. Fishta

 

 

8


“Gjuha letrare s’është vetëm thesari i kulturës sonë, por edhe mjet i fortë për mbrojtjen e etnisë shqiptare”

 

    I. Ajeti

 

 

9

 

Pra mallku,  njaj bir shqiptari, qe kete gjuhe te perendise, trashgim qe na la i pari ,treshgim s'ja, le ai fmise.

 

  Gj.Fishta  

 

10

 

“Gjuha është tepër e rëndësishme për t’ua lënë vetëm gjuhëtarëve”

 

   Heidegger

 

 

 

11

 

“Ka një mjet me anën e të cilit kërkimtari është në gjendje ta ndriçojë, deri-diku, muzgun e fillimeve të popullit shqiptar dhe të hyjë në kohën që shtrihet përtej dëshmive historike. Këtë mjet e jep gjuhësia”

 

 

 

   N. Jokl

 

 

 

12

 

“Larg gjuhës shqipe, larg të qenit shqiptar”

 

     Q. Murati

 

13

 

“Mbrojtja e gjuhës është detyrë dhe peng nderi për çdo shqiptar”

 

    Gj. Shkurtaj

 

14

 

“Viktimat e gjuhës janë më të shumta se ato të shpatës”

 

    S. Frashëri

 

15

 

“Gjuha ruhet atje ku shkruhet”

 

    Populli

 

16


“E mjera shqipe, ç’i punojnë e s’ka gjuhë të ankohet !”

 

 T. Zavalani

 

17

 

“Gjuha e keqe sjell shumë të këqija”

 

 

     Latine

 

 

18

 

“Duke lexuar autorët që shkruajnë mirë, mësohesh të flasësh mirë”

 

     Volter

 

 

19

 

“Ai që e zotëron gjuhën e vet vlen më tepër se ai që pushton një qytet”
 

  Një mendimtar i lashtë

 

20

 

“Gjuha është institucion mbi të gjitha institucionet”

 

     Heidegger

 

21

 

 "Kurrë nuk kemi të drejtë të quhemi komb i qytetëruar, sado që të mësojmë gjuhë të huaja, sepse kombi nuk qytetërohet vetëm me mësimin e gjuhëve të huaja, por me mësimin e gjuhës së vet”

 

 

    Filip Shiroka

 

 

 

 

22

 

“Zot! Jepu shqiptarëve vullnet dhe logjikë që të flasin shqip të paktën kur janë në Shqipëri. Se, siç kanë zënë disa, shpejt a vonë do ta bëjnë atdheun babiloni gjuhësh, ku s’do ta marrë vesh qeni të zonë”

 

 

     N. Bulka

*** "Emrat krahas vargjeve jane linguistet qe sot zberthejne shkencetaret"  Kumtesa per Skenderbeun  Eva Brinja

VIDIO  PER GJUHEN   SHQIPE