Fjala e lashte Shqipe (Pellasgo-Ilire) “ GUR “ me e vjetra e Europes e ngjashme vetem me gjuhen sanscrite Indiane gjendet e shkruajtur ne Bibel !

Valutazione attuale:  / 4

Ne kerkim te etimologjise se fjales Gure !

Ne vazhden e studimeve  etimologjike  per fjale te ndryshme te gjuhes shqipe ne kete shkrim une i jam referuar pikerisht kesaj fjale, pasi mendoj se ajo eshte nje fjale shume e lashte.

Lexo

Fjala Venë/Verë ne gjuhen e lashte Shqipe( Pellasge) u perhap ne te gjithe Europen e deri ne Indi !

Valutazione attuale:  / 5

1. Studimet dhe  gjetjet arkologjike per kete pije  magjike !

Ne Valdarnon e siperme, afer Montevarchi  (ne Arrezo Itali), jane gjetur (depozite  lignite), mbetje  fosile  te  rrenjeve te Hardhive te egra  (Vitis Vinifera) qe datohen 2 milioni vite me pare.

Lexo

Etimologjia e fjales "grure ne gjuhen Shqipe" eshte perhapur ne gjuhet e Europes

Valutazione attuale:  / 3

Prejardhja etimologjike e fjales "Grure dhe perhapja" ne Europe

Me qellim qe  te japim nje tabllo me te plote per te kuptuar problemet gjuhesore qe do te trajtojme ne vazhdim, kam vendosur qe te publikoj  ne vazhdimsi disa terma gjuhesore te cilet e gjejne shpjegimin dhe kuptimin e vertete nepermjet etimologjise se gjuhes Shqipe.

Lexo

Shkenca gjentike na ndihmon te gjejme lidhjet e Shqiptareve te lashte (Atlanto-Pellasgeve ) me Fenikasit, ndersa fjala MJALTE dhe MAL, na zbulon lidhjet gjuhesore me ishullin e MALTES, banuar ne lashtesi nga ky popull.

Valutazione attuale:  / 10

Shkenca gjenetike në ndihme  te  historise !

Kohet e fundit, dy shkencetare gjenetiste,* amerikani:  Spencer Uells* dhe Pierre Zallua*, (doktor profesor pranë universitetit amerikan te Bejrutit ne Liban), kane marre ne shqyrtim një shembull klasik; ate te fenikasve,

lexo