JONESKO – POET I ABSURDIT

Valutazione attuale:  / 2

Nga   Prof.  Xhelal Zejneli

“Vdiq një mbret”! Me këto fjalë u përcoll vdekja e njërit nga dramaturgët më të mëdhenj të këtij qindvjeçari – Ezhen Joneskos (Eugene Ionesco).

Sipas enciklopedive dhe leksikoneve, Jonesko lindi në vitin 1912. Por, sipas poetit me origjinë rumune të lindur në Vërshac të Serbisë Petru Kërdu (1952-2011), Jonesko ka lindur më 13 nëntor 1909, në Sllatinë të Rumanisë. Babai i tij ka qenë rumun, ndërkaq e ëma franceze. Kreu gjimnazin “Shën Sava” në Bukuresht. 

Lexo

Deri në shekullin XIX, në Greqi flitej SHQIP

Valutazione attuale:  / 2

Pak kush nuk do të mbetej i habitur nga një pohim i tillë !

Në ditët e sotme, nënvizohet “shkencërisht” mendimi i “historianëve”, se arbërorët në Greqi, janë popullsi e ardhur dhe tashmë e asimiluar. Bile po të kërkoni në Google në zërin “Arvanitas” në kreun “histori”, do të lexoni se ka mendime të historianëve, që i quajnë pasardhës të grekëve origjinal, të cilët vetëm “intermediately”(për një farë kohe) u shqiptarizuan.  Sot, po bëhen përpjekje për të na bindur, se edhe në jugun e Shqipërisë, jeton një shumicë

Lexo

Galilei, Koperniku dhe gjuha Shqipe

Valutazione attuale:  / 1

Nga Fatbardha Demi

E pyeta një profesor të gjuhës shqipe, të një prej fakulteteve në rrethe, se ç’mendim kishte për librin  “Shqipja çelësi i gjuhëve indoevropiane” të Eleni Kocaqit. “Ajo vajzë është shumë  emocionale!” m’u   përgjigj “Profesori”,pa dhënë asnjë fakt se ç’të natyre ishin këto emocione dhe ç’lidhje kishin me fakte te sjella nga autorja. Përcaktimi me fjalët: “emocional”, “patriotizëm romantik” etj, është dukuria më e përhapur dhe më e dëmshme, që përdoret sot nga ana  e specialisteve“zyrtarë “të gjuhësisë dhe historisë,kur flitet për origjinën e gjuhës

Lexo

Studjuesi i mirnjohur Fahri Xharra ben nje thirrje legjitime: Mos na e ngucni Gjuhën Shqipe !

Valutazione attuale:  / 2

Mos na e ngucni gjuhën shqipe !

Sa hijerëndë është shkronja Ë ! E dini se si ajo e rritë mendjen në shkrimet tona; e ka një arsye se e bën Shqipen të lavdrohet në mesin e të gjitha gjuhëve tjera. Sa lakmi ia kanë gjuhët sllave, sa shumë e ndiejnë vetën të përulur gati të gjitha gjuhët Europianeù

Lexo

Puç ndaj gjuhës letrare Shqipe Ndryshon drejtshkrimi !

Valutazione attuale:  / 1

Nga Dhurata   Hamzai

TIRANE: Një komision ku janë përjashtuar akademikët më të njohur shqiptarë ka marrë vendime për ndryshime drastike në Drejtshkrimin e Shqipes, ndërsa kanë dhënë dorëheqjen akademikët dhe gjuhëtarët e njohur. Komisioni nuk ka thirrur disa nga akademikët kompetentë

Lexo

Si po e humbim gjuhën Shqipe .....!

Valutazione attuale:  / 2

Nga   Fahri  Xharra

“Shqipja është një ndër gjuhët themeltare të Europës dhe këtë shqiptarët nuk e dinë”/  Ismail Kadare /  

Dikur në mjediset folëse e më vonë edhe në ato pamore, në të dy anët e kufirit flitej vetëm gjuha e pastër letrare shqipe, folësi nuk guxonte të kishte përkatësi fonetike dialekti, krahine apo vendore.

Lexo

Gjuha shqipe në Maqedoni: Divergjenca rreth zbatimit të ligjit !

Valutazione attuale:  / 2

Nga Isuf  Kadriu

Kundërthëniet e fundit ndërmjet zyrtarëve shqiptarë dhe maqedonas sa i përket përdorimit të gjuhës shqipe, sërish kanë hapur këtë çështje të debatueshme edhe pas miratimit të një ligji të posaçëm për përdorimin e gjuhëve të bashkësive etnike, përkatësisht të gjuhës shqipe si gjuhë e dytë zyrtare në vend, nga përbërja e tanishme parlamentare. Në fakt, bëhet fjalë për dallime në qëndrime mes vetë ministrave, të cilët në mënyre selektive

lexo