Athina një qytet i lashtë pellazg

Valutazione attuale:  / 2
 

Nga Prof  Dr.  Luftulla  Peza e  Liljana   Peza 

Athina është një nga qytetet më të vjetër europiane, themeluar nga pellazgët, që ende banohet. Emri i lashtë i qytetit Athena, vjen nga gjuha pellazge A THENA, ASHT THENA, emëruar për nder të perëndisë pellazge Athina.

Lexo

MEGALLOMANIA E NJË SHKRIMTARI

Valutazione attuale:  / 1

Nga   Prof.Dr. Luftulla Peza

Me z. Aref Mati nuk njihem personalisht, përveç se disa lidhjeve me e-mail, ku i kam dërguar ftesa, për të marrë pjesë në simpoziumet e Qendrës së Studimeve Pellazgjike, që nga viti 2012, 2014 dhe 2016. Gjatë vitit 2012 kam punuar ca kohë në Universitetin Vitrina dhe me porosi të drejtorisë së tij, në nëntor organiuam simpoziumin shkencor me tematikë mbi Qytetërimin Pellazg. Na ishte thënë nga drejtori i universitetit që mund të ftonim edhe dijetarë nga jashtë dhe universiteti merrte përsipër tu paguante shpenzimet e udhëtimit dhe të qëndrimit në hotel për disa ditë. I paraqita listën e të ftuarve nga jashtë drejtorit të universitetit, me emrat e Aref Matit, A.Spahiut, N.Stilos, dy studiuesve italianë, që studiojnë vendbanimet e lashta pellazge-ilire dhe gjuhën sarde të vjetër në ishullin e Sardenjës dhe  2-3 studiues nga Kosova, nga dega e qendrës sonë në Prishtinë. Të gjithë e pranuan me kënaqësi ftesën dhe pjesmarrjen.

Lexo

A ekziston kombi "Grek" dhe kush e ka krijuar ?

Valutazione attuale:  / 2

Nga  Brahim  Ibish  AVDYLI   

PDF  (Përmbledhje  artikujsh)  krijuar në  formë LIBRI  nga Kol   MARKU

Kliko  mbi kopertinë  (foto)  për të  LEXUAR.  

 

 

MAQEDONIA NË VORBULLËN E FQINJËVE ANTISHQIPTARË

Valutazione attuale:  / 2

MAQEDONIA, QË  NGA  LASHTËSIA DERI   NË  DITET E SOTME 

Në   këtë grup artikujsh   të studjuesit  të   mirnjohur  Brahim   Ibish   Avdyli,  të cilat  e formë të përmbledhur   janë   përgatitur në formen e një «libri   në PDF»  nga  ana ime,   po i publikoj   në   sitin   "Acas Skanderbeg". Ftojmë lexuesin e apasionuar pas historisë  së    popullit  Shqiptare që   të ndjekë këto shkrime interesante  të këtij autori të apasionuar,   i cili na sjell  në studimet  e tij, prova dhe argumente të lashtësisë   së Shqiptareve  në përgjithesi  si dhe atyre të Maqedonisë në veçanti si dhe bën analiza   të hollësishme për  gjëndjën  e   tyrë që  nga lashtësia e deri në ditet e sotme.  ( Kol   MARKU

 

 

 

            KLIKO  MBI  KËTË  FLETE (FOTO)  PËR TË HAPUR LINKUN NË (PDF) 

 

 

 

 

 

 

E VËRTETA AUTENTIKE NGA PIKAT E KUNDËRTA E TË SKAJSHME TË NJË SEGMENTI EMOCIONAL

Valutazione attuale:  / 1

Brahim (Ibish) AVDYLI

(Përkitazi me librin e Filippo Landit dhe Ilire Zajmit, "UN TRENO PER BLACE", publicistikë, vepër e botuar për herë të parë nga "Edizioni la Meridiana", Molfetta BA, në Bari të Italisë, në vitin 1999, dhe të botuar edhe në shqip, nga SAGA Prishtinë 2011, "NJË TREN NË BLACË" me dy redaktorë,

Lexo

Evropa e bashkuar dhe Shqipëtaret (VII)

Valutazione attuale:  / 5

Nga Brahim  AVDYLI

Në pjesën e përparme e kemi vënë re se sipas z. Stylos është quajtur gjuha Joniane një dialekt i gjuhës shqipe, por duhet patur mundësi që të analizohet kjo gjuhë para vendosjes së grekëve mbi jonianët, sado që nuk kemi mundësi të analizojmë, sepse deri më tani nuk ka “gjuhë të shkruar” në këtë gjuhë dhe duhet të jeshë gjuhëtar i vërtetë e të njohësh shkrimet para kësaj, sidomos të mbetura gjallë përmes shkrimes greke, apo përmes ortografisë greke.

Lexo

EVROPA E BASHKUAR DHE SHQIPTARËT (III)

Valutazione attuale:  / 2

Brahim AVDYLI

Pak më konkretisht, e jo kurrsesi më mirë, e kemi këtë të shpjeguar përmes vizatimit latin-romak apo i freskës së z. Giulio Romano (1499-1546), “Zotat e Olimpit”, ku, autori i veprës Neil Philipe, e fillon këtë rrëfim te “vendi i grekëve”, si përshtatje prej emrit “Griechenland”, pa e marrë parasysh se kush ka jetuar atje dhe prej kujt e kanë marrë këtë emër. 

Lexo