Essè: Spiritualiteti në hapësirën mes shkencës dhe artit

Valutazione attuale:  / 1

 

 Nga  Prof. Dott. Albert Frashëri 

Në këtë essè jam përpjekur të shoh shkurtimisht disa pamje të spiritualitetit, si një shfaqje themelore e Njeriut në kohën e sotme. Spiritualiteti lidhet jo vetëm me ndjenjat, por e kryesisht me veprimtarinë intelektuale të Njeriut, që shfaqet me të gjithë madhështinë e vet në hapësirën mes shkencës dhe artit. 

Lexo

CERN zbulon dhe vërteton ekzistencën e grimcës së “Zotit”

Valutazione attuale:  / 0

Nga   Ilir    Konti

Ekzistenca e Boson Higgs, ose thënë ndryshe grimca e “Zotit”, vërtetohet zyrtarisht dhe nga komuniteti kombëtar shkencor !

Me zbulimin e grimcës në fjalë, rriten shanset për të konceptuar më shumë fuqitë të cilat ndikojnë në evoluimin e universit, që nga momenti i krijimit të tij deri në ditët e sotme. Komuniteti ndërkombëtar shkencor i fizikanëve, pranoi me shumë entuziazëm rezultatet e studimeve laboratorike për zbulimin e grimcës së Zotit. U desh të bashkëpunonin dy ekipe shkencëtarësh specialistë, të cilët shfrytëzuan të dhënat e shumta nga detektorët e ATLAS dhe CMS të “Përshpejtuesit të madh Andronion”, në CERN.

Leggi tutto...

Grimca “Higs”, grimca e Zotit, neutrino apo vetë Zoti !

Valutazione attuale:  / 3

Nga Kastriot Melyshi

Mjek Q.S.U.T. ( Tirane )

Për herë të parë grimca Higgs përmëndet nga Peter Higgs në vitin 1960. Për këtë grimcë u shpenzuan shumë para dhe akoma do të shpenzohen megjithëse për shumë shkencëtarë tashmë të lodhur në kërkim të evidentimit të saj, kjo grimcë nuk egziston. Gjithashtu në vitin 1931 Wolfgang Pauli nga të dhëna indirekte në plotësimin e kuadrit të energjisë, supozon se egziston një grimcë imagjinare neutrale e cila më vonë nga italiani Enrico Fermi emërtohet “neutrino”. Neutrino, që ka shumë mundësi të jetë e njëjta gjë me grimcën Higgs, është (gjithmonë sipas fizikës tashmë kuantike) një grimcë infinit e vogël, e pa mundur për tu matur pra imagjinare, e cila lëviz aq shpejt sa e kapërcen shpejtësinë e dritës.

Lexo