Gjeopolitika e Shekullit të Ri

Valutazione attuale:  / 1

Nga Jetlir Duraj 

Ky artikull është rrjedhojë e analizës së përmbajtur në librat “The next hundred years”, “The next decade” të George Friedman dhe “Strategic Vision” të Zbignew Brzezinski-t. I pari, profesor për disa dekada i marrëdhënieve ndërkombëtare dhe këshilltar i Pentagonit për gjeostrategji prej shumë vitesh është themeluesi dhe drejtuesi kryesor i STRATFOR, një firme private inteligjence, pendanti privat informacionmbledhës i CIA-s shtetërore në ShBA. Kurse i dyti, po me një background akademik, është tashmë prej dekadash këshilltar (minimalisht informal) i cdo presidenti të rradhës të ShBA-ve nga L.B. Johnson e tutje.

Lexo

Mali i Tomorit adhurohej ( qe ne lashtesi ne kultin pagan te majave te larta) si mali i Perendive !

Valutazione attuale:  / 2

Mali i Tomorit: "Froni i te gjithe perendive "

Poeti i mirenjohur Xhevahir Spahiu, ne poezite e tij e quan malin e Tomorit "nje luan te shtrire" . Piktori anglez Eduard Lir (1848) i ka kushtuar nje pikture Malit te Tomorit , te cilin e quan Mal Mbreteror. Ndersa Naim Frasheri shkruante : "Abas Aliu zu Tomor, erdhi afer nesh, Shqiperia s'mbet e gjore , se Zoti e desh".

Lexo

Disa terma gjeografike qe na ndihmojne qe te njohim historine e lashte

Valutazione attuale:  / 4

 Meqense ne vazhdimesi po trajtoj terma qe kane te bejne me territore, rajone,  shtete apo grup shtete, te cilat kane te bejne me popujt dhe  perhapjen e tyre neper kontinente apo rajone te ndermjetme, kam menduar qe per ti ardhur ne ndihme lexuesit ne vazhdimesi do te publikoj

Lexo